петък, 19 май 2017 г.

Въглен в пепелта - дискусия (спойлери)

Здрасти! Е, значи сте прочели "Въглен в пепелта". Сега можем да обсъдим подробно всичко, без да се притеснявам какво ще издам и какво не. 


Искам първо да кажа, че отдавна не бях чела часове наред. Толкова добре ми дойде, нямате си представа. Сабаа, как пишеш така? Може ли всички да пишат така, моля?  Това настрана, книгата е прекрасна. Направо нямам думи. Има всичко - романтика, фантастични същества, приключения, всичко. А героите, о, героите..

Нека започнем с Елиас. Той е Маска, но маската му не се е сраснала с кожата все още, защото я сваля при всеки удобен момент (мисля, че авторката е искала да символизира с маските това, че веднъж приет в Блекклиф и сложил маска, ти се превръщаш в оръжие и нищо повече, а свалянето на маската сякаш е негодуването и неприемането на този абсурд и жестокост). Хелене знае, но би трябвало и другите да знаят, нали? Самият той спомена, че когато маската е вече плътно прилепена към лицето ти, емоциите и чертите ти не се различават. В такъв случай и Комендантката знае, но защо не казва нищо? Може би го отдава на това, че при него не се случва толкова бързо? Като казахме Комендантката, някой виждаше ли това, че тя му е майка да се показва на хоризонта? Аз не. Бях шокирана.

Оставила го в пустинята и са го намерили племенните хора, това знаеше Елиас, докато майка му не прояви някаква емоция след като отиде до килията му ден преди да го екзекутират и не му каза, че го е оставила при мама Рила. Тук виждаме, че реално тя не е толкова лоша, не е била така жестока(или поне част от нея не е). Това обаче ме навежда на въпроси като например: откога тя е такава, какво я е накарало да се превърне буквално в чудовище, контактуващо си с Черния лорд, който пък е бил крал на джиновете (най-умните същества на света). Действително Комендантката е най-мистериозният персонаж в книгата. Знаем, че с баща си не се понасят, тя никога не е била достайна за наследница, независимо какво е правела, за да се докаже. Това ме навежда на мисълта, че това я е пречупило и затова е загърбила чувствата си. А тази недовършена татуировка? Защо всяка буква е писана по различно време?  И когато Елиас беше в затвора, разбрахме, че последната буква е изписана преди около два дни. Не съвпада ли с нощта, когато Лайа я видя да говори с Черния лорд? Той ли я прави? Какво е замислил Черния лорд? Как Хелене може да лекува с песни? Кой от Съпротивата работи с Комендантката? Аз смятам, че е Мазин, защото буквално е отлъчил Зерин, а и подведе Лайа. Не го харесвам, има нещо в него, което ме отблъсква.

А Кийнан? О, горкият. Влюбен е в Лайа, но мисля, че накрая тя ще бъде с Елиас. А и какво ще стане след като вместо Лайа намери Изи (нещо ми подсказва, че ще започне да се влюбва пък в нея и ще станем свидетели на insta love). Тя е от любимите ми персонажи в книгата. Толкова е отдадена и лоялна към Лайа. Чисто превъплащение на приятелска обич и подкрепа. Та тя жертва живота си за нея. А дали ще се срещнат пак? Имам толкова много въпроси. Целият ми пост е въпроси и теории, съжалявам, просто има толкова много догадки. Ето още- коя всъщност е Готвачката? Защо е затворена там? Откъде знае как да прави експлозиви? Кои са родителите на Лайа и Дарин? А защо не видяхме спасяването му през цялата книга като това беше основната и единствена цел на Лайа, която доста се промени от началото, забелязахте ли? Беше толкова плаха и несигурна и да гледам как израства и търпи всички поражения, но не се предава и продължава, си е направо вдъхновяващо.

Мисля да оставя догадките си дотук, защото почна ли да мисля и за авгурите и сляпата вяра на Хелене в тях, ще изпиша целия свят. Но нека кажем, че сделката, която Хелене направи, защото са ѝ обещали, че Елиас ще живее, е направо откачена. И беше на косъм да не се състои (тя направо разряза врата на приятеля си и няколко сантиметра по-навътре и той вече щеше да е в отвъдното.). Да не забравяме факта, че Марк е Императорът? Как стана това? Защо? Умът ми не го побира.

Наистина оставям всичко друго, защото и без това постът стана твърде дълъг, а и винаги съм отворена за дискусии в коментарите, защото в крайна сметка, затова създадох този блог.